zoeken


Zonwerend glas


Glas heeft als belangrijkste eigenschap dat het licht doorlaat. Ook als er sprake is van gekleurd glas.

Onbewerkt glas laat ongeveer 90% van het zonlicht dat op het glas schijnt door. Invallend (zon)licht in een bedrijfspand of woning zorgt voor een lichte en prettigere werk- of leefklimaat. Licht geeft mensen meer energie.

Bovendien geeft veel lichtinval een ruimtelijk effect. Invallend zonlicht kan echter ook hinderlijk zijn, omdat met het licht ook energie het pand binnenkomt waardoor de temperatuur in het pand of woning oploopt. Die warmte is niet prettig. Ook kan het zonlicht weerkaatsen op bijvoorbeeld beeldschermen, tafels en RVS-delen. Met het aanbrengen van zonwerend glas kan de hoeveelheid lichtinval en energie positief worden beïnvloed, terwijl de hinderlijke nadelen worden beperkt.

Belangrijke waarden welke hierbij in het oog moeten worden gehouden zijn de LTA (hoeveel licht komt er nog door het glas), de ZTA (hoeveel energie komt er nog door het glas) alsmede de RF waarde. Deze waarde geeft de reflectie aan, met ander woorden: hoeveel het glas gaat spiegelen. Deze waarde wil men bijvoorbeeld bij particuliere gebouwen zo laag als mogelijk houden. Daarnaast zijn er nog enkele waarden welke aangeven of het glas bijvoorbeeld gehard moet worden in verband met mogelijkheid op een thermische breuk. Dit laatste hoeft uzelf niet te beoordelen, dat doet de vakman voor u!